Terapevtka

Avtorica: Helene Flood
Razpoložljivost v knjižnici: Na razpolago | COBISS+
Leto izida: 2021, Učila
Število strani: 315
ISBN:  978-961-00-4873-2

Helene Flood, rojena leta 1982 na Norveškem, je psihologinja. Leta 2016 je doktorirala iz nasilja, ponovne viktimizacije in s travmo povezanega sramu in krivde. Terapevtka je njen prvi roman za odrasle in prvi iz napovedane serije treh kriminalk z ženskimi protagonistkami, ki se dogajajo na področju Osla.

Psihologinja Sara s svojim možem arhitektom Sigurdom živi v predmestju Osla. Tam sta po njegovem dedku podedovala čudovito, a obnove potrebno hišo na zavidljivi lokaciji. Sigurd nekega petkovega jutra od doma odide zgodaj zjutraj, načrtuje namreč konec tedna s prijatelji v družinski koči v hribih izven mesta. Sara vstane in prične svoj dan, njena praksa se osredotoča na pomoč mladim. Tisti dan ima naročene tri paciente, eden za drugim prihajajo, sedejo in se s Saro pogovarjajo o svojih težavah. Eden je zasvojen z igranjem video iger, druga ima afero s starejšim moškim, tretji pa je najstniški upornik, katerega oblačenje in obnašanje prestrašita njegovo mamo.

Medtem ko Sara dela, od Sigurda prejme glasovno sporočilo, da je prispel v kočo, vendar pozneje istega dne iz koče pokliče njegov prijatelj in vpraša, kje je Sigurd. Podatki se ne ujemajo, Sara pa svojega moža nikakor ne dobi na telefon… Njegova majhna laž, če to sploh je, odpira razpoko in iz nje se plazijo Sarine številne negotovosti… Potem ko Sara odide na policijo in dobi nasvet-nekdo mora biti pogrešan 24 ur, preden bodo kaj ukrenili, obišče svojo sestro, kjer med pogovorom pričnemo spoznavati več o njunem otroštvu, izgubi matere in nekaterih čudnih pogledih njunega očeta, profesorja družboslovja na univerzi.

Med stopnjevano napetostjo zgodbe ugotavljamo, da je veliko enostavnejše pomagati drugim pri reševanju njihovih težav, kot pa reševati svoje.

naslovnica knjige terapevtka