Za seniorje

slika starejših oseb

Člani omrežja slovenskega sveta za zagotavljanje e-storitev za seniorje (55+) pomagajo razviti zavest o potrebah in možnostih uporabe e-tehnologij pri ponujanju in uporabi storitev za seniorje. Sodelujejo pri e-vključevanju v aktivno staranje in razvijanju srebrne ekonomije. V ta namen so oblikovali in izdali prvo številko revije Kažipot storitev za seniorje (55+) – vodnik za odrasle otroke (55+), ki skrbijo za svoje starše (75+).
Kažipot storitev za seniorje (55+) olajša pridobivanje informacij iz zanesljivih virov za vse starejše, njihove odrasle otroke in vse, ki pomagajo seniorjem v Sloveniji. Podatki v Kažipotu pomagajo najti podatke, ki so objavljeni na spletnih straneh tistih organizacij, ki storitve seniorjem nudijo in podatke zbirajo, vzdržujejo in zagotavljajo. Dodatne podatke je mogoče pridobiti pri teh organizacijah po telefonu ali po e-pošti.

Kažipot 55+

Seniorji so heterogena skupina, v interesih in potrebah, ki izhajajo iz različnih geografskih, socialnih in kulturnih ozadij. Splošne knjižnice iščejo načine, kako jih čim bolje in čim več vključiti v knjižnično okolje, tako fizično kot virtualno.

E-seniorji so vabljeni k prebiranju domoznanskih zbirk na spletnem domoznanskem portalu splošnih knjižnic Kamra.si , ogledu Diglitalne knjižnice Slovenije (dLib), kjer je omogočen dostop do digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. dLib ponuja prosto iskanje po virih in brezplačen dostop do digitalnih vsebin – revij, knjig, rokopisov, zemljevidov, fotografij, glasbe in priročnikov.

E-STORITVE ZA SENIORJE

Za e-seniorje v knjižnici skrbimo s pomočjo:

  • pri uporabi aplikacije za poslušanje zvočnih knjig Audibook,
  • pri namestitvi in uporabi platforme Biblos za branje elektronskih knjig,
  • pri uporabi storitve Moja knjižnica, kjer si lahko sami rezervirajo in podaljšajo gradivo,
  • spoznavanja s programom Cobiss in Cobiss+, vzajemnim katalogom vseh slovenskih knjižnic, prav tako pa omogoča raziskovanje kataloga domače knjižnice.