Nevidna ženska in druge zgodbe

Avtorica: Slavenka Drakulić
Razpoložljivost v knjižnici: Na razpolago | COBISS+
Založba: Beletrina, 2023
Število strani: 192
ISBN: 978-961-284-977-1

Slavenka Drakulić je ena najboljših avtoric z območja bivše Jugo­slavije, s celovitim opusom, ki vključuje eseje (Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali), literarizirane biografije (Dora in Minotaver) in tudi tako intrigantne romane, kot je bil pred leti denimo Okus po moškem.

Nevidni ženski, v svojem desetem prevodu v slovenščino, se z zbirko kratke proze v kratkih intimnih zgodbah posveti ženskemu staranju. Čeprav se sliši morbidno in zahtevno, pa je branje knjige vse prej kot to. Gre namreč za polnokrvne in raznolike portrete in situacije, ki vzbujajo sočutje in temo z obrobja potiskajo v ospredje.

V knjigi Drakulićeva zaplava proti toku ideologije večne mladosti in zdravja, ki nas v en glas s farmacevtsko, modno, kozmetično, prehransko in še kakšno industrijo od vsepovsod prepričuje, da ni ničesar lažjega kot skriti svoja leta in da je strah pred starostjo in boleznijo odveč. V središču njenega razmišljanja je (žensko) telo, ki z leti postaja vse bolj bledo in prosojno, dokler ne postane nevidno.

To prevladujoče občutje povezuje šestnajst zgodb o odnosih med moškimi in ženskami ter starši in otroki, o izgubljanju spomina in odhajanju, o bolezni in bolečini, in še marsičem, o čemer je težko, a vendarle nujno govoriti.

naslovnica knjige nevidna ženska in druge zgodbe