Gretin greh

Avtorica: Urška Klakočar Zupančič
Razpoložljivost v knjižnici: Na razpolago | COBISS+
Izdala založba: Primus, 2021
Število strani: 511
ISBN: 978-961-7129-04-5

Izjemna pripoved slovenske avtorice in sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju.

Slovenska avtorica in sodnica Urška Klakočar Zupančič nas skozi roman popelje v družbi glavne protagonistke Grete Weber. Greta je za tisto obdobje neobičajno razgledana mladenka, saj zna, po zgledu svojega očeta, brati, pisati in govori več jezikov. Smrt moža in sina jo v prvih poglavjih močno potreta, vse dokler na gradu ne ugleda barona Savinška. Tedaj znova zaživi in nepremišljeno pozabi na svoj stan. Kljub vztrajnim snubitvam premožnega mlinarja Tomaža, se Greta vedno bolj vdaja poželenju z baronom. Težko se osredotoča na opravljanje dela vajenke vaške babice, čeprav že spretno pomaga pri porodih, a tu in tam vendarle ne gre gladko… Smrt dojenčka v vasi, pričakovano novo življenje in lahkomiselno ljubimkanje z baronom Greto pahnejo v neusmiljeni primež krute usode ustroja njenega časa. Spretno zapisana ljubezenska zgodba ujeta v okvir zgodovine preteklega obdobja na našem območju, ki se na rahlo dotakne celo kmečkih uporov, opravljanja tlake in razmer v deželi nasploh.

Odlomek iz knjige:

“Posebej nevarne pa so lepe ženske, pametne ženske, ženske, ki nekaj znajo. Take so bile zmeraj hudičevke. Saj je skregano z vsemi božjimi in naravnimi zakoni, da bi ženska vedela kaj več od moškega, pravijo, pa naj gre za sveto cerkveno inkvizicijo ali posvetno deželno sodišče. Tako posvečenec v talarju kot na deželne jasli prisesan sodnik uživata, ko gledata pogumne ženske, kako se dušijo v dimu na grmadi.” (Str. 210)

naslovnica knjige gretin greh