Družinske počitnice

Avtorica: Elizabeth M. Noble
Razpoložljivost v knjižnici: Na razpolago | COBISS+
Leto izida: Mladinska knjiga, 2021
Število strani: 429
ISBN: 978-961-01-6260-5

Elizabeth Noble je britanska pisateljica ljubezenskih romanov. V romanu Družinske počitnice je domiselno nanizala življenjske zgodbe, ki v enaki meri izvabljajo smeh in solze.

Charlie se po smrti svoje ljubljene žene trudi živeti naprej. Ima tri odrasle otroke, dočakal je tudi že vnučke. Čeprav mu otroci ne zaupajo vsega, čuti, da jih premagujejo življenjske težave in skrbi. Želi si, da bi imel ob sebi pokojno ženo Daphne, ki jim je vedno znala prisluhniti in pomagati. Odloči se, da bi svoj osemdeseti rojstni dan rad praznoval v krogu svoje družine. Vse tri otroke skupaj z družinami povabi v idilično podeželsko hišo, kjer si želi, da bodo skupaj preživeli deset dni dopusta. Predvsem pa upa, da bodo zdržali skupaj.

Sin Scott je bil dolgo časa zagrizen samec in uspešen poslovnež, a se je povsem nepričakovano poročil s Heather, ki ima že dve hčerki, za povrh pa je še Američanka. Hči Laura se je po osemnajstih letih zakona znašla pred ločitvijo in bolečim spoznanjem, da jo je mož zapustil zaradi mlajše ljubice. Najmlajši sin Nick pa se po prometni nesreči, ki mu je vzela ljubljeno ženo, sam spopada z vzgojo treh majhnih otrok. In poskuša preživeti vsak dan posebej. Charlie čuti, da imajo otroci več težav, kot so mu pripravljeni zaupati in želi si, da bi jih nepričakovano povabilo na dopust ponovno povezalo in pomagalo zaceliti srčne rane.

Čudovit roman, ki nevsiljivo in prizemljeno prikaže življenje v vseh njegovih odtenkih – srečnih, veselih, svetlih, prežetih z ljubeznijo in smehom in tistih, ki prinašajo sabo solze, obup, razočaranje in strah. A na koncu nas spomni, da je prava družina zaklad, ki ga žal nima vsak. Reši nas takrat, ko vse drugo odpove.

Odlomek iz knjige:

Charlie je pred seboj zagledal Daphne in zaslišal glasbo. Oboževala je pesem Nanci Griffith Talk to me while I’m listening. V mislih mu je odzvanjal refren in Daphnejine besede: Pri otrocih ne moreš drugega, kot da jim govoriš, kadar poslušajo.