Morda se motim; modrosti gozdnega meniha

Avtor: Björn Natthiko Lindeblad
Razpoložljivost v knjižnici: Na razpolago | COBISS+
Založba: Vida, 2022
Število strani: 228

ISBN: 978-961-95485-9-2

Švedski avtor Björn Natthiko Lindeblad, predavatelj in učitelj meditacije, je sredi dvajsetih let svojo poslovno kariero zamenjal za življenje v tajski džungli in postal budistični menih. V takšnem meniškem življenju je živel 17 let, brez denarja, televizije, spolnosti, romanov, alkohola, družine, brez sodobnega udobja in brez lastnega odločanja kdaj in kaj bo jedel.

Björn je bil uspešen v šoli, na univerzi in kasneje v službi v financah, hitro je lezel po karierni lestvici in si pri 26 letih ustvaril uspešno kariero, ko je postal najmlajši finančni direktor velikega švedskega podjetja. Za zunanjega opazovalca morda zveni kot popolno življenje, a sam je spoznal, da sta uspeh in sreča dve različni stvari. Iskal je tisto „več“ in se prvič srečal z meditacijo. Z dihanjem. Kar zveni enostavno, ampak ko vso pozornost namenimo samo dihanju, misli odtavajo. Z veliko vaje mu je uspelo utišati misli in najti mirnost in v njej je našel nagib, da gre v življenju naprej in prvi korak je bil zapustiti službo, ki ga ni niti najmanj zanimala.

Skoraj klišejsko ga nato zapusti dekle in kot mladenič s strtim srcem se znajde na poti v samostan na severu Tajske. Iz njega je pobegnil po štirih dneh, ker ni mogel zdržati, da je vsak dan cel dan sam s svojimi mislimi. Kritičnimi, tarnajočimi, obsojajočimi, zahrbtnimi mislimi. Ko je razmišljal zakaj je temu tako, je ugotovil, da tako noče živeti, da želi uživati v svoji družbi. Vrnil se je v samostan in kar trikrat spet obupal, preden je dokončal tečaj meditacije, v veliko pomoč mu je bil tamkajšnji učitelj, ki ga je vzpodbujal, da naj vsako prepreko prespi. Tako se je naučil, da nič ne
traja. Niti težki časi.

Ob prebiranju literature je Björn zasledil obstoj posebne veje budizma, gozdne menihe, in v njem se je prebudila želja, da se jim pridruži. Za življenje gozdnih menihov je značilna osredotočenost na meditacijo, preprostost in visoka etika. Leto dni je bil menih novinec, moral si je obriti glavo, dobil pa je tudi novo ime. Ko pripravniki postanejo pravi menihi, pa se zavežejo strožjim pravilom, odvisno kateri veji budizma pripadajo. V veji gozdnih menihov, imenovani Theravada, menihi sledijo 227 in nune 311 pravilom. Naučiti se jih morajo na pamet, recitacija pa traja okoli 50 minut. Štiri pravila izstopajo, če prekršiš katero od njih, nisi več menih ali nuna.

Knjiga, napisana v maniri srčnega, skromnega in modrega meniha lahko služi kot opomnik, da moramo živeti s pokončno držo, iz sebe potegniti tisto, kar je najlepše, dokler lahko. Ne moremo se domisliti ničesar, kar bi svet zdaj bolj potreboval.